«نعمت سوسکی» کیست؟
وی در زمره ی افسران کلاش، بی سواد، قره نوکر، چاپلوس، خشن نسبت به زیردست، قشری و گیج و گنگ ارتش به شمار می رفت. که از سالهای خدمت در دانشکده افسری، همقطارانش او را به نام نعمت سوسکی به دلیل تیرهگی صورتش و نعمت خره ملقب کرده بودند.
نعمت الله نصیری، از مطیع ترین و گوش به فرمان ترین نظامیان ارتش شاهنشاهی بود. او همان کسی است که از طرف شاه مامور شد، حکم عزل دکتر محمد مصدق را در شب 25 مرداد 1332 به او تحویل داد و متعاقبا دستگیر شد و تا تحقق کودتای 28 مرداد در بازداشت به سر برد. پس از بازگشت شاه، او به واسطه این ماجرا ارتقاء درجه پیدا کرد و پلههای ترقی را در عرض مدت بسیار کوتاهی طی کرد. او در عین حال از بدنام ترین مقامات رژیم پهلوی بود که بسیاری وی را از اصلی ترین عوامل زمینه ساز سقوط این رژیم میدانند.
منصور رفیع زاده، آخرین رئیس شعبه ساواک در آمریکا که اخیرا خاطرات خود را در قالب کتابی منتشر کرده است، در این کتاب پیرامون نصیری می نویسد: « "نصیری " چند سال بعد در مقام ریاست ساواک، به بلندترین درجه ارتش ایران یعنی ارتشبدی ارتقاء یافت و در زمرهی افسران کلاش، بی سواد، قره نوکر، چاپلوس، خشن نسبت به زیردست، قشری و گیج و گنگ ارتش به شمار می رفت. که از سالهای خدمت در دانشکده افسری، همقطارانش او را به نام نعمت سوسکی به دلیل تیره گی صورتش و نعمت خره ملقب کرده بودند ... دور است اگر تصور شود نصیری در عمرش، کتابی خوانده یا قدرت تفکر و تعمق او به حد قابل رشدی رسیده باشد.»
همچنین در خاطرات منسوب به مادر شاه (تاج الملوک آیرملو) درباره نصیری آمده است:
«همین آقای ارتشبد نعمت الله نصیری که ما به او می گفتیم نعمت خرگردن. او گردنی کلفت مثل خر داشت! می آمد خدمت محمدرضا و گاهی من هم در این ملاقات ها بودم. می گفت امریکایی ها فلان پرونده و فلان اطلاعات را خواسته اند! محمدرضا می گفت بدهید!»
ساواک در طول ده سال مدیریت نصیری، با بیتدبیری و خشک مغزیهای او، از نهادی جهت تثبیت بقای رژیم پهلوی، به پاشنه آشیل و نقطه ضعف آن تبدیل شد. به طوری که شاه علیرغم میل خود مجبور شد در آخرین روزهای حیات رژیمش تن به انحلال آن بدهد. چندی قبل از آن نصیری برکنار و سفیر ایران در پاکستان شد و ناصر مقدم به عنوان آخرین مقام ساواک بر آن ریاست یافت. ولی چند ماه چه سودی می توانست برای وی بجز بدنامی داشته باشد؟ ولی مقدم این بدنامی را با سوء سیاست خود به جان خرید.
جالب اینجاست که هر چهار نفر سران ساواک عاقبت خوشی پیدا نکردند. اولین رییس ساواک، تیمور بختیار تصفیه درون سازمانی شد و به وسیله ساواک در عراق ترور شد. پاکروان، نصیری و مقدم که هر سه در زمان انقلاب دستگیر شده بودند اعدام شدند. در واقع این سازمان بدیمنی عجیبی برای سران خود داشت.
نظر |