فرقه اکنکار فرزند سازمان جاسوسی امریکا؛
پیامبری که مشاور کاخ سفید است!
به این دلیل که "اکنکار" یک شبه آئین انحرافی است گرایش به آن در ایران در حکم ارتداد است و به همین دلیل، اکیستها به شدت از علنی شدن خود در هراسند و به صورت زیرزمینی فعالیت میکنند.
طی سالهای اخیر شاهد فعالیت یک شبکه مدعی معنویت و عرفان در کشور هستیم که از آن با عنوان "اکنکار" یاد میشود. اکنکار یکی از فرقههای انحرافی است که به واسطه حمایتهای آشکار و پنهان کشورهای غربی به ویژه آمریکا، یکی از ابزارهای جنگ نرم علیه کشور ما و سایر کشورهای مسلمان به شمار میآید. برای تحلیل زوایای گوناگون فعالیتهای این شبه آئین مشکوک، با "عبدالحسین مشکانی"، محقق و پژوهشگر نحلههای منحرف عقیدتی - به ویژه شبکه اکنکار- به گفتوگو نشستهایم:
خاستگاه اصلی اکنکار کجاست؟
اکنکار دراصل از واژه"اِک" گرفته شده و این واژه هم در زبان سانسکریت به معنی "حق" است. درمورد واژه اکنکار تعابیر مختلفی ارائه شده است به نحوی که خود "پال توئیچل"، مؤسس این شبکه، چندین تعریف برای آن ارائه کرده است که شاید بهترین و گویاترین تعریف را میتوان اهل حق بودن و پیرو حقیقت بودن دانست. خاستگاه اکنکار کشور امریکا و مؤسس آن شخصی به نام پال توئیچل است که در سال 1965 این شبهآئین را تأسیس کرد.
شما سال تأسیس اکنکار را سال 1965 عنوان کردید، پس چرا پالتوئیچل- بنیانگذار شبه آئین اکنکار- سابقه اِک را 3 هزار سال قبل از میلاد مسیح عنوان کرده است؟!
ادعای پال توئیچل کاملاً نادرست است، زیرا هم خود کلمه اکنکار توسط پال توئیچل ابداع شده است و هم خود این شبه آئین ساخته و پرداخته اوست. به واقع محتوای این شبکه (که بنده شبه آئین را برای آن مناسبتر میدانم) تقریباً معجونی از آموزههای تمام ادیان و عرفانهای موجود است، به نحوی که در آموزههای اکنکار، آموزهها و قوانین عرفانها و ادیان مختلفی همچون هندوئیسم و لامائیسم وادیانی مانند اسلام و مسیحیت و حتی کابالا (عرفان انحرافی یهودیت) به وضوح دیده میشود. اکنکار معجونی از اندیشههای تمام فرقهها و ادیان است.
در مورد علل بنیانگذاری آن از سوی پال توئیچل به این شیوه که سعی کرده محتوای آن معجونی از آموزههای همه ادیان و عرفانها باشد، میتوان گفت که پال توئیچل دو سال پیش از ابداع اکنکار، مطالعات زیادی انجام داد. او سفرهای بسیاری به نقاط مختلف دنیا به ویژه هند داشته است. توئیچل در هند بود که این معجون را ابداع کرد.
آیا میتوان گفت که آموزههای اکنکار بیشتر شباهت به هندوئیسم دارد؟
خیر، بنده در تحقیقاتی که انجام دادهام توانستهام به نوعی اثبات کنم که اکنکار شباهت بسیاری با لامائیسم دارد. در حقیقت میتوان گفت که اکنکار فرزند لامائیسم است.
آیا شما درمورد فعالیتهای آنها و میزان این فعالیتها درجامعه ایران تحقیقاتی داشته اید؟ کمی از چگونگی فعالیت اکیستها (پیروان شبکه اکنکار) در ایران برای ما بگویید.
در این مورد باید ابتدا به این موضوع اشاره کرد که اکنکار در جامعه ایران در حد و اندازههای یک دین مطرح شده و هوادارانش سعی کردهاند و کماکان سعی میکنند آن را در حد یک دین نشان دهند. اکیستها در بحث خداشناسی مانند دیگر ادیان بحثهای گستردهای دارند با عنوان خداوند دوازده گانه که به "سوگماد" ختم میشود. آنها حتی خدای دیگر ادیان را نقد میکنند.
حاصل تحقیقاتی که انجام دادهام این است:
اکنکار برخلاف ظاهر زیبایی که دارد یک شبکه عرفان کاذب و انحرافی است. در واقع به این دلیل که اکنکار یک شبه آئین انحرافی است گرایش به آن در ایران در حکم ارتداد است و به همین دلیل، اکیستها به شدت از علنی شدن خود در هراسند و به صورت زیرزمینی فعالیت میکنند. البته تا قبل از سال 1375 آنها به دلیل اینکه در لفافه و به صورت غیر مستقیم آموزههای خود را گسترش و انتقال میدادند توانسته بودند فعالیتهای خود را آزادانه انجام دهند و حتی در مناطق مختلفی دفترهای تبلیغاتی داشتند. حتی در آن زمان توانسته بودند تعدادی از کتابهای خود را به چاپ برسانند.
با توجه اینکه آنها همیشه براین موضوع تأکید دارند که در هر جایی از دنیا نمایندهای دارند، آیا نماینده آنها درایران مشخص است؟
درحال حاضر نماینده آنها مشخص نیست، اما در ابتدا که تازه وارد ایران شده بودند درسایتهای آنها شخصی با نام دکتر ناصری به عنوان نماینده اکنکار مطرح بود که در شمال شرق کشور فعالیت داشت. طبق اطلاعات به دست آمده درحال حاضر این شخص متواری است. پس از متواری شدن دکتر ناصری، به دلیل اینکه شبه آئین و انحرافی بودن اکنکار آشکار شد، فعالیتهای آنان به صورت پنهان و مخفی ادامه پیدا کرد. در یک مقطع دیگر، از شخصی به نامجهانگیر-الف به عنوان نماینده اکیستها نام برده میشد.
البته استفاده از نام جهانگیر به عنوان نام مستعار برای این شخص، دلایل خاص خود را داشت، چرا که به نوعی این اسم برگرفته از نمادهای اکنکار بود. اگر به نمادهای آنها نگاه کنیم، شکل یک عقاب را میبینیم که یکی از نمادهای مهم اکنکار است. طبق اعتقادات اکیست ها، این عقاب بر فراز کره زمین درحال پرواز است و روزی فراخواهد رسید که "سوگماد" (آخرین خدای اکیستها) جهان را فرا خواهد گرفت و به همین دلیل این فرد ایرانی از نام مستعار جهانگیر برای خود استفاده کرد. البته پس از مدتی اکیستها نماینده بودن جهانگیر را نپذیرفتند و همین باعث اختلاف بین آنها شد.
با توجه به تمام این مسائل، آخرین اخباری که از وضعیت فعالیتهای آنها درایران دارید از چه چیز حکایت دارد و در حال حاضر، میزان فعالیتهای آنها چقدر است؟
براساس آخرین اخباری که از طرق منابع مختلف از جمله سایت اصلی اکیستها به دست آوردهایم، فعالیتهای آنها کاملاً پنهانی است. حتی درملاقاتهایی که به تازگی با آنها داشتهام، معلوم شده که درحال حاضر در نامگذاری و معرفی خود از معادل فارسی واژه اکنکار بهره میگیرند و دیگر مانند گذشته از اکی و اکیست استفاده نمیکنند. آنها برای اکنکار، معادل فارسی "اهل حق" را انتخاب کرده و خود را اهل حق معرفی میکنند، اما هنگامی که با آنها وارد گفتوگو میشویم و درباره عقاید آنها کنکاش میکنیم، متوجه میشویم که اینها همان اکنکاریها هستند که تغییر نام دادهاند.
آیا با اعضای این گروه، مبلغان و سرشاخههای اصلی آنها درایران برخورد قانونی شده است؟
خیر، با توجه به اطلاعاتی که تاکنون به دست آوردهام برخورد خاصی با آنها صورت نگرفته است. تنها برخوردی که با آنان شده، محدود به جلوگیری از چاپ و انتشار کتابهای آنها و فیلتر شدن سایت هایشان بوده است.
اکنکار بیشتر به دنبال جذب کدام یک از اقشار جامعه است؟ چرا؟
نمی توان قشر خاصی را بیان کرد، چرا که هدف اصلی آنها گسترش اکنکار است. بر اساس مطالعات میدانی موجود، تمام اقشار جامعه و گروهها و سنین مورد هدف اکنکار است.
یکی از شگردهای شبکههای عرفانی نوظهور و کاذب، استفاده از پارهای جذابیتهای ظاهری، معنایی و گفتمانی است. اکنکار برای جذب افراد از چه جذابیتهایی بهرهگیری میکند؟
به طور کلی اکنکار برای گسترش، نفوذ و به تعبیری "یارگیری" در قسمتهای مختلف دنیا از برخی شگردها و شیوههای ثابت استفاده میکند. یکی از این راهها استفاده از کلمات جدید برای آموزههای خود است که این موضوع جذابیت خاصی برای افراد به ویژه قشر جوان دارد، به عنوان مثال، به جای واژه خدا از سوگماد استفاده میکند یا به جای شیطان از واژه "کلمیرانجان" بهره میبرد. گاهی اوقات که سعی میکنند از واژههای دیگر مکاتب استفاده کنند باز هم تغییراتی در آن انجام میدهند. به عنوان مثال از واژه "ذکر" الگوبرداری کردهاند و با یک تغییر جزئی در آن، از واژه "ذیکار" استفاده میکنند. یکی از واژههای مهم دیگر اکنکار "هیو" است که می توان گفت مهمترین ذکر اکنکار است. این ذکر از "هو" گرفته شده است. این مثالها به عینه نشان میدهد که در این کار (یعنی اختلافسازی واژهها و تغییرات در آنها) توانایی بسیاری دارند.
دومین ترفند آنها استفاده از خرافههای مورد استقبال و جذاب است، به عنوان مثال یکی از این خرافات، بحث تناسخ است که متأسفانه این موضوع در صدا و سیما هم به نوعی در برنامهها نشان داده میشود. بحثهای دیگری مانند انسانهای فضایی هم که برای همه جذاب است در کتابهای داستان اکنکار به چشم میخورد. نمادهای خیر و شر هم به عنوان ابزاری برای جذب افراد از سوی اکیستها مورد استفاده قرار میگیرد.