یک نشریه آمریکایی در مقاله ای نوشت: اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران باید با اقدامات مربوط به برقراری ارتباط مستقیم با مردم ایران همراه شود.
آلفرد نورجا، طی مقالهای در نشریه "آرمز کنترل" نوشت: اعمال تحریمهای یک جانبه علیه ایران و در پیش گرفتن اقداماتی از این دست به تنهایی مثمر ثمر نخواهد بود؛ بلکه لازم است همزمان با این تلاشها، دستگاه دیپلماسی نیز وارد عمل شده و هر گونه اقدامی را که میتواند سطح ارتباطاتی آمریکا با مردم ایران را افزایش میدهد، اجرا کند.
انتصاب سخنگوی فارسی زبان در وزارت خارجه آمریکا
رادیو آزادی که مرکز آن در پراگ مستقر است (و پیش از این با نام رادیو آزاد اروپا شناخته میشد)، اعلام کرد که وزارت خارجه آمریکا "الن ایر" را به عنوان اولین سخنگوی فارسی زبان خود منصوب کرده است. به وی این اجازه داده شده است که در رسانههای دولتی ایران حضور پیدا کند. میتوان این حرکت را در راستای تلاشهای دولت اوباما در جهت دسترسی هر چه مستقیمتر به مردم ایران ارزیابی کرد.
با اینکه هنوز معلوم نیست، تهران اجازه میدهد دسترسی مقامات آمریکایی به مردم ایران میسر شود یا خیر، اتخاذ چنین تصمیمی به خودی خود حاکی از آن است که شور و اشتیاق دولت اوباما برای ارتقای سطح ارتباطی با ایران افزایش یافته است.
این در حالی است که دولت اوباما بارها اعلام کرده است که برای اعمال هر چه بیشتر فشار بر دولت ایران آماده است و این میتواند تأثیر منفی بر کارآمدی دیپلماسی عمومی آمریکا داشته و مانع گفتگوی مستقیم با مردم ایران شود.
یافتن زمینههای مناسب برای انجام اقدامات مشترک دیپلماتیک
همانطور که اوباما در دومین پیام نوروزی خود برای مردم ایران تأکید کرد، لازم است که بدنه دولت آمریکا تلاش خود را برای انجام اقداماتی که "بر ارتباط و گفتگوی دیپلماتیک با ایران تأکید دارند"، نشان دهد. شانس موفقیت استراتژی دوگانه، یعنی برقرار ساختن ارتباط و وارد آوردن فشار به صورت همزمان، هنگامی بیشتر خواهد شد که در هر دو زمینه بر تلاشهای مداوم تأکید شود.
به منظور تقویت مسیر برقراری ارتباط، یکی از اقدامات مناسب صدور مجوز برای برقراری "تعاملات معمول میان دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی در کشور سوم و سازمانهای بین المللی" است. همچنین یافتن زمینههای تعاملی دیگر نیز باید در دستور کار قرار گیرد، برای مثال اقدامات مشترکی که میتوان در مرز افغانستان به منظور مبارزه با مواد مخدر تعریف کرد.
اعمال تحریمهای یک جانبه، ممکن است نتیجه عکس ببخشد
اهمیت این تصمیم زمانی آشکارتر میشود که میبینیم برخی از اعضای گنکره خواهان آن هستند که دولت به اعمال تحریمهای یکجانبه علیه شرکتهای خارجی که با ایران تعاملات تجاری دارند، مبادرت ورزد. جدای از مسئله حقوقی و قانونی اعمال چنین تحریمهایی، میتواند نتیجه عکس بخشد.
بدون برنامه ریزی برای انجام چنین اقداماتی، وارد آوردن فشارهای بیشتر، همانند آنچه که برخی از سناتورها خواهان آن هستند، میتواند باعث دور شدن شرکای بینالمللی مهم ما باشند. از این رو ایجاد یک رژیم تحریمی کارآمد نیازمند تقویت و برنامه ریزی مناسب است. کلید ایجاد یک رژیم تحریمی کارآمد، بیش از هر چیز به توانایی دولت آمریکا بر ایجاد یک اتحاد پایای جهانی بستگی دارد؛ نه اینکه اقدامات یک جانبهای را ترتیب دهد که میتواند باعث از میان رفتن پیوندها و ارتباطات مثمر ثمر باشد.
نظر |