گروهی از فراگیران ، روش صحیح مطالعه را نمی دانند و متاسفانه در مدرسه و دانشگاه هم چیزی راجع به چگونه درس خواندن نمی آموزند . یادگیری و مطالعه ، رابطه ای تنگاتنگ و مستقیم با یکدیگر دارند، تا جایی که می توان این دو را لازم و ملزوم یکدیگر دانست.
آیا برای یادگیری درس واقعا باید 10 بار کتاب را خواند ؟ آیا باید دروس خود را پشت سرهم مرورکرد؟وآیا بایدده ها بار درس راتکرارکردتا یادگرفت ؟ مطمئنا اگر چنین باشد ، مطالعه کاری سخت و طاقت فرسا است . اما واقعیت چیزی دیگر است . واقعیت آن است که گروهی از فراگیران ، روش صحیح مطالعه را نمی دانند و متاسفانه در مدرسه و دانشگاه هم چیزی راجع به چگونه درس خواندن نمی آموزند . یادگیری و مطالعه ، رابطه ای تنگاتنگ و مستقیم با یکدیگر دارند، تا جایی که می توان این دو را لازم و ملزوم یکدیگر دانست. برای اینکه میزان یادگیری افزایش یابد باید قبل از هرچیز مطالعه ای فعال و پویا داشت .
شیوه صحیح مطالعه ،چهار مزیت عمده زیر را به دنبال دارد:
1- زمان مطالعه را کاهش می دهد.
2- میزان یادگیری را افزایش می دهد .
3-مدت نگهداری مطالب در حافظه را طولانی تر می کند.
4- به خاطر سپاری اطلاعات را آسان تر می سازد.
برای داشتن مطالعه ای فعال و پویا نوشتن نکات مهم درحین خواندن ضروری است تابرای مرور مطالب،دوباره کتاب رانخوانده و در زمانی کوتاه ازروی یادداشتهای خود مطالب را مرور کرد .
یادداشت برداری ، بخشی مهم و حساس از مطالعه است که باید به آن توجهی خاص داشت . چون موفقیت شما را تا حدودی زیاد تضمین خواهد کرد و مدت زمان لازم برای یادگیری را کاهش خواهد داد. خواندن بدون یادداشت برداری یک علت مهم فراموشی است.
شش روش مطالعه
خواندن بدون نوشتن، خط کشیدن زیرنکات مهم، حاشیه نویسی، خلاصه نویسی، کلید برداری، خلاقیت و طرح شبکه ای مغز
1-خواندن بدون نوشتن : روش نادرست مطالعه است . مطالعه فرآیندی فعال و پویا است وبرای نیل به این هدف باید از تمام حواس خود برای درک صحیح مطالب استفاده کرد. باید با چشمان خود مطالب را خواند، باید در زمان مورد نیاز مطالب را بلند بلند ادا کرد و نکات مهم را یادداشت کرد تا هم با مطالب مورد مطالعه درگیر شده و حضوری فعال و همه جانبه در یادگیری داشت و هم در هنگام مورد نیاز ، خصوصا قبل از امتحان ، بتوان از روی نوشته ها مرور کرد و خیلی سریع مطالب مهم را مجددا به خاطر سپرد .
2- خط کشیدن زیر نکات مهم : این روش شاید نسبت به روش قبلی بهتر است ولی روش کاملی برای مطالعه نیست چرا که در این روش بعضی از افراد به جای آنکه تمرکز و توجه برروی یادگیری و درک مطالب داشته باشند ذهنشان معطوف به خط کشیدن زیر نکات مهم می گردد .حداقل روش صحیح خط کشیدن زیر نکات مهم به این صورت است که ابتدا مطالب را بخوانند و مفهوم را کاملا درک کنند و سپس زیر نکات مهم خط بکشند نه آنکه در کتاب به دنبال نکات مهم بگردند تا زیر آن را خط بکشند .
3- حاشیه نویسی : این روش نسبت به دو روش قبلی بهتر است ولی بازهم روشی کامل برای درک عمیق مطالب و خواندن کتب درسی نیست ولی می تواند برای یادگیری مطالبی که از اهمیتی چندان برخوردار نیستند مورد استفاده قرار گیرد.
4- خلاصه نویسی : در این روش شما مطالب را می خوانید و آنچه را که درک کرده اید به صورت خلاصه به روی دفتری یادداشت می کنید که این روش برای مطالعه مناسب است و از روشهای قبلی بهتر می باشد چرا که در این روش ابتدا مطالب را درک کرده سپس آنها را یادداشت می کنید اما بازهم بهترین روش برای خواندن نیست .
5- کلید برداری : کلید برداری روشی بسیار مناسب برای خواندن و نوشتن نکات مهم است . در این روش شما بعد از درک مطالب ، بصورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنید و در واقع کلمه کلیدی کوتاه ترین، راحت ترین ،بهترین وپرمعنی ترین کلمه ای است که با دیدن آن، مفهوم جمله تداعی شده و به خاطر آورده می شود .
6- خلاقیت و طرح شبکه ای مغز : این روش بهترین شیوه برای یادگیری خصوصا فراگیری مطالب درسی است .در این روش شما مطالب را می خوانید بعد از درک حقیقی آنها نکات مهم را به زبان خودتان و به صورت کلیدی یادداشت می کنید و سپس کلمات کلیدی را بروی طرح شبکه ای مغز می نویسد ( در واقع نوشته های خود را به بهترین شکل ممکن سازماندهی می کنید و نکات اصلی و فرعی را مشخص می کنید)تا در دفعات بعد به جای دوباره خوانی کتاب ، فقط به طرح شبکه ای مراجعه کرده وبا دیدن کلمات کلیدی نوشته شده برروی طرح شبکه ای مغز ، آنها را خیلی سریع مرور کنید . این روش درصد موفقیت تحصیلی شما را تا حدود بسیار زیادی افزایش می دهد و درس خواندن را بسیار آسان می کند. و بازده مطالعه را افزایش می دهد.
شرایط مطالعه
«به کارگیری شرایط مطالعه یعنی بهره وری بیشتر از مطالعه».
شرایط مطالعه ، مواردی هستند که با دانستن ، بکارگیری و یا فراهم نمودن آنها ، می توان مطالعه ای مفیدتر با بازدهی بالاتر داشت و در واقع این شرایط به شما می آموزد که قبل از شروع مطالعه چه اصولی را به کار گیرید ، در حین مطالعه چه مواردی را فراهم سازید و چگونه به اهداف مطالعاتی خود برسید و با دانستن آنها می توانید با آگاهی بیشتری درس خواندن را آغاز کنید و مطالعه ای فعال تر داشته باشید :
1- آغاز درست : برای موفقیت در مطالعه ،باید درست آغازکنید.
2- برنامه ریزی : یکی از عوامل اصلی موفقیت ، داشتن برنامه منظم است .
3- نظم و ترتیب : اساس هر سازمانی به نظم آن بستگی دارد .
4-حفظ آرامش : آرامش ضمیر ناخود آگاه را پویا و فعال می کند.
5- استفاده صحیح از وقت : بنیامین فرانکلین، «آیا زندگی را دوست دارید؟ پس وقت را تلف نکنید زیرا زندگی از وقت تشکیل شده است .»
6- سلامتی و تندرستی : عقل سالم در بدن سالم است .
7- تغذیه مناسب : تغذیه صحیح نقش مهمی در سلامتی دارد.
8 - ورزش : ورزش کلید عمر طولانی است .
9-خواب کافی : خواب فراگیری و حافظه را تقویت می کند.
10 -درک مطلب : آنچه در حافظه بلند مدت باقی می ماند ، یعنی مطالب است .
چند توصیه مهم که بایدفراگیران علم از آن مطلع باشند :
1- حداکثر زمانی که افراد می توانند فکر خود را بروی موضوعی متمرکز کنند بیش از 30 دقیقه نیست ، یعنی باید سعی شود حدود 30 دقیقه به روی یک مطلب تمرکز نمود و یا مطالعه داشت و حدود 10 الی 15 دقیقه استراحت نمود سپس مجددا با همین روال شروع به مطالعه کرد.
2- پیش از مطالعه از صرف غذاهای چرب و سنگین خودداری کنید و چند ساعت پس از صرف غذا مطالعه نمایید چون پس از صرف غذای سنگین بیشتر جریان خون متوجه دستگاه گوارش می شود تا به هضم و جذب غذا کمک کند و لذا خون رسانی به مغز کاهش می یابد و از قدرت تفکر و تمرکز کاسته می شود . از مصرف دارو هم خودداری فرمایید همچنین غذاهای آردی مثل نان و قندی قدرت ادراک و تمرکز را کم می کند نوشابه های گازدارهم همین طور هستند.
3- ذهن آدمی با هوش است اگر یادداشت بردارید خود را راحت از حفظ و به یاد سپاری مطالب می کند و نیز همزمان نمی توانید هم مطلبی را بنویسید و هم گوش دهید . پس در حین مطالعه لطفا یادداشت برداری نمایید.
نظر |
سرویسهای اطلاعاتی و ضد ملی و کلاهبرداریهای مختلف گرفته تا برنامه های ضد اخلاقی و مستهجن است که روز به روز دامنه جدیدی پیدا میکند.در این میان سایت های مستهجن با شدت بیشتری در حال فعالیت هستند و به شدت از سوی برخی قدرت ها حمایت می شوند.ورود هر فناوری به کشور همراه با محاسن و دستاوردهای مثبت، ابعاد منفی و فرایندهای آسیبی مختلفی را به جامعه وارد میکند. یکی از این ابزارها اینترنت است که با ورود خود، جهان را به یک دهکده کوچک تبدیل نموده و دسترسی سریع به اطلاعات و برقراری ارتباط بین افراد مختلف را تسهیل کرده است. ضمن اینکه اینترنت بسیاری از مشکلات علمی، پژوهشی، اجتماعی، گردشگری و اقتصادی را برطرف کرده در کنار این ابعاد مثبت، فرایندهای منفی این ابزار فناوری باعث سوء استفاده افراد فرصتطلب در زمینههای مالی و ترویج روند فساد اخلاقی شده است.
به اعتراف بسیاری از صاحبنظران امروزه اینترنت به یک واقعیت غیر قابل انکار و جزئی از زندگی مردم تبدیل شده است.این پدیده که ازدستاورد های مدرنیته به حساب می آید همانند سایر پدیده های مشابه خود دارای مزایا و معایب فراوانی است که نیاز به مدیریت و بهره برداری بهینه و صحیح از آن را به اموری ضروری تبدیل کرده است.موضوعی که معمولا مورد غفلت قرار گرفته و تبعات و آسیب های گوناگونی را برای جامعه به همراه داشته است.برخی استفاده های نادرست از اینترنت و آلوده بودن این فضا باعث شده تا هشدار ها در این خصوص از گوشه و کنار به گوش برسد.
به هر حال اینترنت از ده، پانزده سال پیش که با دردسرهای فراوان زیرساختی و فرهنگی وارد کشور شد، از همان آغاز با آسیب های خود وارد شد. البته باید به این نکته اشاره کرد در هنگام ورود تکنولوژی به کشورهای در حال توسعه یا برنامه ریزی شده و یا غیر آن، فرهنگ استفاده از تکنولوژی وارد نمی شود؛ به این مقوله در جامعه شناسی، "تأخر فرهنگی" گفته میشود؛ یعنی در آغاز تکنولوژی وارد شده و در دسترس مردم قرار می گیرد و پس از آن فرهنگ بهره گیری از آن در دسترس قرار می گیرد. به همین خاطر دستیابی به حوزه های تهدید برای استفاده کنندگان از تکنولوژی بیش از فرصت های آن فراهم است.
یکی از ابعاد منفی اینترنت دسترسی تمام افراد به هر نوع اطلاعات از تولید مواد مخدر تا برقراری ارتباط با سرویسهای اطلاعاتی و ضد ملی و کلاهبرداریهای مختلف گرفته تا برنامه های ضد اخلاقی و مستهجن است که روز به روز دامنه جدیدی پیدا میکند.
در این میان سایت های مستهجن با شدت بیشتری در حال فعالیت هستند و به شدت از سوی برخی قدرت ها حمایت می شوند و علیه کشور هایی همچون ایران یک تهاجم تمام عیار فرهنگی را به راه انداخته اند. تهاجم فرهنگی همه جانبه از سوی غرب برای تاثیرگذاری در جوامع هدف وجوامع مذهبی هر روز ابعاد تازهای پیدا میکند، به گونه ای که از سوی دستگاه فرهنگی - سیاسی غرب ایدههای جدید برای ایجاد انحراف جای شیوههای قدیمی را میگیرد و نو به نو بر موج های بحرانآفرین غیر اخلاقی افزوده میشود.این درحالی است که این موج ها هر روز با ابزاری جدیدتر به کشورهای هدف مخابره میشود تا تاثیرگذاری آنها بیشتر باشد؛ یک روز با شبکههای غیر اخلاقی ماهوارهها، یک روز با هالیوود و این بار با سایتهای مستهجن؛ سایتهای مستهجنی که محتوای آنها به زبان کشور مورد هدف پخش می شود.این تحرکات در راستای جنگ فرهنگی علیه کشور از سوی غرب قابل تحلیل است.
چندی پیش، موسسه مطالعاتی "بروکینگز" در پژوهشی اذعان کرد که برای ایجاد تغییر در ایران هیچ راهی جز براندازی نرم وجود ندارد. براندازی نرم نیز از راه "تغییر افکار عمومی" رقم می خورد که آن را هم رسانه ها هدایت می کنند. مهمترین رسانه و بزرگترین و موثرترین آنها، همانا اینترنت است. افزون بر این، در هر کشوری که انقلاب رنگی رخ داده، اینترنت نقش بسزا و پررنگی داشته است.
متاسفانه ورود اینترنت به زندگی شخصی افراد منجر به بهوجود آمدن پدیده های جدیدی مثل ازدواج های اینترنتی،دوستی های مجازی، پوشش های نامناسب و انواع و اقسام ناهنجاریهای اخلاقی و جنسی و.. شده است که تبعات اجتماعی بسیاری برای کشور به همراه دارد و میبایست با اطلاع رسانی، مردم را نسبت به آفات اینگونه اقدامات آگاه کرد.غرب با برنامه یزی خاصی که در راستای اضمحلال فرهنگی کشور ما دارد با راه اندازی برخی سایت های ضد اخلاقی سعی در دگرگونی فرهنگی و کاهش حساسیت ها نسبت به برخی ارزش ها دارند.امروزه در فضای مجازی انبوهی از سایت های غیر اخلاقی و خلاف منافی عفت در حال فعالیت هستند که فکر و ذهن جوان و نوجوان را به شدت دچار مشکلات روحی و روانی خواهد کرد.
یکی از اهداف این سایتها ایجاد توهمات جنسی برای مخاطب و به نوعی وادار کردن او به رویاپردازی جنسی است. این موضوع فکر را بیمار میکند.چندی است که به صورت گستردهای سایت های مستهجن و مبتذل آن هم به زبان فارسی از سوی باندهای سازمان یافته در فضای اینترنت به وجود میآید. نکته قابل توجه اینجاست که تولید این سایت ها هر روز با شدت بیشتر و حجم زیادتری دنبال میشود.در تمام این سایت ها تنها چیزی که به چشم می خورد استهجان و ابتذال است. عکسها و فیلمهای مبتذل و از همه جدیدتر داستانهای پورنو از چیزهایی است که در این سایت ها با هدف ایجاد انحراف اخلاقی دیده می شود، بویژه داستانهای پورنو که درآن با خیالپردازی درباره رابطه جنسی تلاش میشود که قبح این موضوع در پیش چشم خواننده شکسته شود.
یکی از اهداف اساسی آنان از پخش برنامه های مستهجن گمراهی جوانان پاک این مرز و بوم است که فعالیت های گسترده ای را در این راستا ساماندهی کرده اند تا قبح گناه را در نظر آنان بشکنند.جوانانی که در این گونه دام ها گرفتار شده اند در اعترافات خود اذعان داشته اند تا قبل از آلوده شدن به سیاست های شیطانی این سایت ها از دیدن تار مویی از نامحرم گریزان بودند و لکن پس از گرفتار شدن به چه کارهایی که دست نزدند. این جوانان پس از مدتی تبدیل به گرگ هایی می شوند که به دنبال طعمه های جنسی خود می گردند. دیگر برای آنها فرق نمی کند که این طعمه را در خانواده خود بیابند و یا در جای دیگر و این نقطه تهدید اصلی برای رکن خانواده در جامعه است. جوان شما وقتی وارد این فضا می شود، هر روز بیشتر در این قهقرا فرو می رود.
ترویج رابطه جنسی آزاد و رابطه با محارم یکی از اهداف پلید سایت های مبتذل است که در چند سال اخیر از سوی گروههای هدفدار غربی برای ایجاد انحرافات بزرگ و وحشتناک اخلاقی به وجود آمده است. محتویات این سایت ها بنیان خانواده را هدف گرفته است. وقتی تلاش می شود تا رابطه با محارم بین خود اعضای داخل خانواده ترویج شود، دیگر نتیجه مشخص است. نتیجه چیزی جز بنبست کامل زندگی اجتماعی نیست که این بنبست به نابودی تمام ارکان جامعه منجر میشود.از سوی دیگر وقتی جامعه به بنبست کشیده شود، هیچ پیشرفت اجتماعی صورت نمیپذیرد.در کنار این موضوع این سایت ها تلاش میکنند تا زندگی حیوانی و غریزی را مثل دنیای غرب در کشورهای مذهبی مثل ما باب کنند. آنها با پر کردن این سایت ها از محتویات کاملا مستهجن به نوعی فرد را غریزی میکنند تا در زندگی شخصی خود تنها به غریزه اهمیت بدهد و برای ارضای این غریزه به هیچ چیز حتی بنیان خانواده هم رحم نکند.در اینجا تودهوار بودن مطالب به این تهاجم روانشناسانه به ذهن مخاطب کمک خواهد کرد و اگر مخاطب از پایههای اعتقادی ضعیفی برخوردار باشد ممکن است تسلیم شود.
این سایت ها تلاش میکنند تا با تکرار چندینباره مسائلی همچون زنا با محارم و زیبا جلوه دادن آن در پیش چشم مخاطب اولاً حریم های اخلاقی را بشکنند و ثانیاً جامعه علیالخصوص جامعه جوان را به سمت چنین رفتارهایی بکشانند. درکنار این موضوع از این مسئله بسیار مهم نمیتوان گذشت که این سایت ها برای گرفتن پتانسیل مثبت جوانان و به نوعی خرج کردن این پتانسیل در راههای بیهوده تمرکز کردهاند.
وقایعی که بعد از شهادت امام حسین ـ علیهالسلام ـ از کربلا تا مدینه برای اهلبیت ـ علیهمالسلام ـ اتفاق افتاد خیلی بیشتر از آنست که بتوان بطور مختصر بیان نمود. همچنین بیشتر وقایع را ثبت نکردهاند و یا اگر ثبت شده به تاریخ دقیق آن اشاره نشده و به طور مطلق به محل وقوع آن اشاره رفته است .
سال 61 هـ ق عصر روز دهم محرم لشکر یزید بعد از اینکه امام حسین ـ علیهالسلام ـ را به شهادت رساند به دستور فرماندهان خود دست به غارت و آتش زدن خیمهها و آزار و اذیت خاندان نبوت زدند، آن نامردمان به سوی خیمههای حرم امام حسین ـ علیهالسلام ـ روی آوردند و اثاث و البسه و شتران را به یغما بردند و گاه بانویی از آن اهلبیت پاک با آن بیشرمان بر سر جامهای در کشمکش بود و عاقبت آن لئیمان جامه را از او میربودند.[1] برای خواندن ادامه مطلب لطفا کلیک فرمایید...
برخلاف آنچه که بعضی تصور میکنند، معنای تقوا این نیست که از خدا بترسیم تا خدا ما را نزند! مگر خداوند از همان آغاز بنا دارد که ما بزند تا از او بترسیم.ترس شیعیان از خداوند به خاطر این است که از شدت محبتی که دارند، میترسند و مراقب هستند که نکند تقصیری از آنها سر بزند و خداوند از آنها ناراحت شود.
آن بُعدی از اعمال ما که به خداوند میرسد؛ تقوای آن است
* مرور آیات قرآن به ما نشان میدهد که موضوع تقوا چقدر برای پروردگار عالم اهمیت دارد؛ تا حدی که ایمان با تمام ارزشی که دارد، گاهی اوقات مقدمهای برای تقوا میباشد. وقتی قرآن را مطالعه میکنیم، میبینیم که قبل یا بعد از بسیاری از اوامر الهی، از تقوا سخن به میان آمده است و این یعنی اینکه تقوا مقدمه یا نتیج? این اوامر و نواهی است. همچنین میفهمیم که هر نوع خوب بودن، غیر از خوب بودنِ از روی تقوا، در نزد خداوند بیارزش است و این یعنی اساساً بیارزش است. «إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقینَ»(مائده/27) یعنی فضیلتی که انسان بدون تقوا بخواهد آن را کسب کند، اصلاً فضیلت محسوب نمیشود، نه اینکه فضیلت باشد و خداوند آن را قبول نکند.
* خداوند میفرماید: «لَنْ یَنالَ اللَّهَ لُحُومُها وَ لا دِماؤُها وَ لکِنْ یَنالُهُ التَّقْوى مِنْکُم؛(بدانید که) هرگز گوشت و خون این قربانیها نزد خدا (به درجه قبول) نمىرسد لیکن تقواى شماست که به (پیشگاه قبول) او خواهد رسید» (حج/37) در آن زمان بر اساس خرافات، وقتی برای خداوند قربانی میکردند، خون آن را به خان? کعبه میزدند. اما خداوند در این آیه میفرماید: آنچه که از قربانی شما به من میرسد، گوشت و خون قربانی نیست، بلکه تقوای شماست که به من میرسد. یعنی آن بُعدی از اعمال ما که به خداوند میرسد؛ تقوای آن است. این معنا را میتوان به اعمال دیگر انسان نیز بسط داد؛ مثلاً اگر ما صدقه میدهیم، پول آن به خدا نمیرسد بلکه آن چیزی که از این عمل ما به خدا میرسد،تقوای ماست. (مشروط به اینکه عمل ما از روی تقوا باشد)
تقوا یعنی مراقبت برای حفظ رابط? شیرین ما با خدا
* فرآیند ارتباط با خداوند (که از آن به تقوا تعبیر میکنیم)، دارای سه جزء است و باید هر س? این اجزاء با هم رعایت شوند و هر یک از آنها اگر نباشد، تقوا حاصل نخواهد شد.
1. بنا را بر این بگذاریم که ارتباط خود با خدا را حفظ کنیم. بعضیها بنا دارندکه موفق باشند، از زندگی بیشترین لذت را ببرند، از دیگران بهتر باشند و... اما بنا ندارند که ارتباط خود را با خدا حفظ کنند و خداوند را هم در کنار دیگر امور،در یک گوشه از زندگی خودشان نگه میدارند. اینها همان کسانی هستند که خداوند در موردشان میفرماید: «وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ یَعْبُدُ اللَّهَ عَلى حَرْفٍ»(حج/11)
2. با مراقبت دائمی برای «حفظ این ارتباط»، تلاش کنیم و فرامین مولای خود را اطاعت کنیم.
3. نگاه ما در این مراقبت دائمی، هر لحظه باید به این باشد که آیا خدا از من راضی است یا نه؟ و اینکه آیا من توانستهام این مراقبت را درست انجام دهم یا نه؟
ترسیدن از خداوند معنای خوبی برای تقوا نیست
* برخلاف آنچه که بعضی تصور میکنند، معنای تقوا این نیست که از خدا بترسیم تا خدا ما را نزند! مگر خداوند از همان آغاز بنا دارد که ما بزند تا از او بترسیم! امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «وَ هُمْ فِی ذَلِکَ خَائِفُونَ أَنْ لَا یُقْبَلَ مِنْهُمْ وَ لَیْسَ وَ اللَّهِ خَوْفُهُمْ خَوْفَ شَکٍّ فِیمَا هُمْ فِیهِ مِنْ إِصَابَةِ الدِّینِ وَ لَکِنَّهُمْ خَافُوا أَنْ یَکُونُوا مُقَصِّرِینَ فِی مَحَبَّتِنَا وَ طَاعَتِنَا»(کافی/ج8/ص128) ترس شیعیان از خداوند به خاطر این است که از شدت محبتی که دارند، میترسند و مراقب هستند که نکند تقصیری از آنها سر بزند و خداوند از آنها ناراحت شود. در قرآن کریم هم خداوند میفرماید: «وَ الَّذینَ یُؤْتُونَ ما آتَوْا وَ قُلُوبُهُمْ وَجِلَه؛ و آنان که میدهند آنچه میدهند، در حالى که دلهایشان نگران و لرزان است»(مؤمنون/60)
* آنچه که به حیات انسان به عنوان یک عبد، رونق میدهد و او را به خواستههای عمیق و اصیل خود میرساند، ارتباط او با مولای خود (خداوند) است و مهمترین جایگاهی که ارتباط عبد و مولا حفظ میشود، امر مولا و اطاعت عبد از اوست. وقتی یک عبد، از فرامین مولای خود تبعیت کند، هم این رابطه حفظ میشود و هم عاطف? بسیار شدیدی در عبد نسبت به مولا به وجود خواهد آمد. ما باید با شنیدن امر خداوند به تقوا، سرشار از عاطفه و محبت شویم. زیرا وقتی خداوند به ما میفرماید «اتقوا الله» یا «فایای فَاتَّقُون» سخن پروردگار مانند سخن پدر دلسوز و مهرانی است که به کودک خردسالش میگوید: «دست مرا بگیر تا آسیبی به تو نرسد» در این لحظه، حتماً محبت و عاطفهای در دل فرزند ایجاد میشود.
* البته رعایت تقوا و مراقبت دائمی برای حفظ رابطه با خداوند، کار دشواری است اما اگر اردوگاهی باشد که در آن ولیالله به نمایندگی از خداوند در آن حضور داشته باشد، میتوان در کنار او به خوبی برای حفظ این رابطه تلاش کرد. با صفاترین اردوگاهی که تا کنون شکل گرفته است اردوگاه کربلاست که یاران باوفای اباعبدالله(ع) در کنار او زیباترین و شیرینترین رابطه با خداوند را تجربه کردند. البته یک اردوگاه زیبای دیگر نیز انشاءالله در آینده شکل خواهد گرفت و آن اردوگاه مهدیفاطمه(عج) است...
آن حضرت(ع) با قیام خویش نشان داد که اسلام تنها ظواهر آن نیست، بلکه حقیقت اسلام همان ولایت است که در همه ابعاد از جمله عمل اجتماعی و سیاسی به شکل حکومت امام(ع) و اولوالامر تجلی و ظهور می یابد. اگر اهل اسلام همه احکام را به جا آورند ولی به اصل آن یعنی ولایت و امامت بی توجه باشند، هیچ از اسلام را انجام نداده اند.
شاید گویاترین و رساترین سخن درباره شخصیت امام حسین(ع) سخن پیامبر(ص) است که می فرماید: حسین منی و انا من حسین؛ حسین از من و من از حسینم؛ (کشف الغمه، ج 2، ص 6) چنانکه کامل ترین سخن درباره مقام و ماموریت آن حضرت(ع) ازسوی خداوند نیز سخن پیامبر(ص) است که می فرماید در عرش خداوند نوشته شده است: ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه ؛ حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است. (ارشاد، شیخ مفید، قم: موسسه آل البیت الاحیاء التراث، ج 2، ص 801)
در بیان شخصیت آن حضرت (ص) می بایست به همین مقدار بسنده کرد که هر آنچه خداوند در قرآن در وصف پیامبر(ص) گفته است در حقیقت در توصیف انوار امامان معصوم (ع) نیز می باشد که جان و نفس پیامبر(ص) به فرموده خداوند در آیه 16 سوره آل عمران می باشند؛ اما درباره ماموریت آن امامان(ع) باید گفت که حدوث اسلام به پیامبر(ص) و بقای آن به امامان معصوم(ع) است؛ ولی در این میان نقش امام حسین(ع) بسیار برجسته تر است؛زیرا ایشان ذبیح الهی است تا با ثارالله و قیام خونین الهی خود بقای اسلام را تضمین کند. از این رو گفته شده «الاسلام، محمدی الحدوث و حسینی البقاء؛ یعنی اسلام با پیامبر حادث شد و باامام حسین(ع) بقا یافت.»
نویسنده در این مطلب با مراجعه به آیات و روایات بر آن است تا گوشه ای از شخصیت آن حضرت(ع) و ماموریت هایش را تبیین نماید.