پس از آنکه دول منطقه ای و فرامنطقه ای در تصویب قطعنامه غربی – عربی ضد سوریه خود با شکست مواجه شدند، انتظار می رفت که روند دشمنی ها علیه سوریه و دخالت های روز افزون با اندکی تاخیر پیگیری شود حال آنکه این جبهه علی رغم مخالفت های استراتژیک روسیه بازی جدیدی را در دو جبهه دیپلماتیک و نظامی آغاز کرده است. این جبهه که از بازیگران فرامنطقه ای مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه و بازیگران منطقه ای مانند عربستان، قطر، امارات و ترکیه تشکیل شده و می کوشد تا در بعد دیپلماتیک روندهای ضد سوری را تعمیق بخشد و در بعد نظامی نیز ا آشکارا از حمایت تسلیحاتی مخالفین دولت سوریه سخن به میان آورد.
حمایت های آشکار تسلیحاتی از معارضین
اگر تا چند ماه گذشته جبهه ضد سوری بر مردمی بودن اعتراضات و خواسته های دموکراسی خواهانه تاکید می کردند و دولت اسد را به خشونت ورزی متهم می کردند و در مقابل منتقدین، بیشتر تحرکات را به گروه های مسلحانه و وابسته منتسب می کردند، اینک دول این جبهه صراحتا اقدامات نظامی و کمک های تسلیحاتی و اقدامات پیرامون این روند را عیان ساخته اند. این اقدامات که هدف اصلی اش مواجه سازی دولت سوریه با خلا امنیتی است، می کوشد تا روند خواسته های مردمی از اصلاحات را به فاز مسلحانه و تغییر ساختار سوق دهد.
البته بر اساس اعلام منابع رسمی و غیر رسمی این اقدامات از ابتدای نا آرامی ها در سوریه آغاز شد ولی دول حامی این اقدامات تلاش می کردند تا این فاز محرمانه باقی بماند. اما با توجه به تغییرات اخیر و مشخص شدن شکل بندی های اخیر جبهه ضد سوری این اقدامات را عیان کرده و بر حمایت تسلیحاتی از مخالفان اسد اصرار ورزیده است.
در این میان دولتهای عربستان، قطر و امارات و ترکیه در بعد منطقه ای نقش پیش قراولان را ایفا کرده و در بعد فرامنطقه این آمریکا است که می کوشد تا فاز تسلیحاتی را پیش ببرد. در تازه ترین این اقدامات دو تن از نمایندگان آمریکا خواستار تداوم این روند شده اند. در این زمینه پایگاه الیوم السابع گزارش داده است که رابرت کیسی، سناتور دموکرات و مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه طرح غیرالزامآوری را تقدیم سنای این کشور کردند که در آن از دولت آمریکا میخواهد تا از آنچه که «انتقال دموکراسی در سوریه» نامیدهاند، حمایت کند و در این راستا به مخالفان سوریه از لحاظ مادی و مشاوره نظامی کمک کند. جان مککین، سناتور آمریکایی نیز پیشتر از دولت آمریکا خواسته بود تا مساله مسلح کردن مخالفان سوریه را مورد بررسی قرار دهد و اعلام کرده بود: هماکنون وقت آن رسیده که ما تمامی گزینهها از جمله مسلح کردن مخالفان را در سوریه در دستور کار خود قرار دهیم.
اینک با توجه به مشخص شدن شکل بندی های منطقه ای و همچنین روند روز افزون دخالت های غربی می توان انتظار داشت که سوریه می رود تا به یک نقطه ثقل منطقه ای در مناسبات بین المللی تبدیل شود. چه آنکه روسها به طور جد و تمام قد وارد این منازعه شده اند و حتی در این زمینه هشدار های جدی را به همتایان غربی خود داده اند که در تازه ترین آن می توان به اظهارات سرگی ریاباکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، اشاره کرد. وی به نمایندگی از کشورش تهدید کرده که در صورت تداوم دخالت های غرب در امور داخلی سوریه، کشورش ابزارهای سخت تری در این بحران مورد استفاده قرار می دهد. به گفته وی همکاران غربی ما اگر این نکته را درک نکنند آن وقت روسیه ابزارهای سخت تری را برای آنکه آنها را به مسیر واقعی برگرداند مورد استفاده قرار می دهد.
به نظر می رسد با شکست تاریخی ای که خط سازش و ضد مقاومت در ماجراهای سوریه تا به حال کسب کرده است ، اقدامات کور و ویرانگر با هدف زهر چشم گرفتن از دولت سوریه در دستور کار قرار گیرد که می توان انفجار حلب را نمونه ای بر این امر به شمار آورد. به هر روی اما به نظر می رسد در نهایت دولت اسد با به اجرا نهادن اصلاحات واقعی بر این مشکلات صعب فائق آید. مشکلاتی که فقط سوریه را تحت تاثیر قرار نمی داد و باعث شد تا روسیه تمام قد وارد میدان شود...
نظر |